Rally SM 2020

Bilden kan innehålla: bil och utomhus

Artikel i Gefle Dagblad

Klart: Sandvikens Motorklubb arrangerar rally-SM nästa år

Sandviken arrangerar SM-rally igen. Foto: Arkiv
Knappt har tävlingsbilarna rullat nedför målrampen i Rally-SM:s final, förrän det talas om nästa års mästerskap.
Redan är tävlingsprogram och arrangörer klara – Sandvikens MK är en av dem, med ”Rally Bilmetro” som inleder Rally-SM 2020.
Tävlingsdatum är 31 januari – 1 februari.
Sandviken arrangerar SM-rally igen. Foto: Arkiv
– Vi ser verkligen fram mot att få arrangera ännu ett SM-rally, säger Sandvikens MK:s tävlingsledare Kalle Andersson. Senast vi arrangerade en SM-tävling var 2017, och detta blir 19:e gången som vi står som SM-arrangör sedan 1967. Det har det hänt mycket positivt med svensk rallysport. Nationalsporten befinner sig i en uppåtgående trend, där vi precis har gratulerat Tom Kristensson till ett silver i junior-VM, JWRC, parallellt som arrangörsleden stärkts upp genom samarbete, förklarar Kalle Andersson och tillägger att en viktig del av arbetet inför Rally Bilmetro är att ”vintersäkra” bansträckningen.
– Vi har flera alternativa bansträckningar som vi arbetar med, men klart är att det blir en publiksträcka på Gävletravet, fortsätter tävlingsledare Kalle Andersson.
Svensk rallysport har medvind. Årets Rally-SM har haft ”världsklass” tack vare tunga förare och starka arrangemang genom arrangörssamverkan, MAS.
SM 2019 inleddes med att regerande världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson, klev in i mästerskapet och den fyrhjulsdrivna tungviktsklassen R5. I första deltävlingen utmanade han rutinerade Patrik Flodin, och tog sin allra första seger i Rally-SM. Striden dem emellan blev att Flodin tog guldet före Kristoffersson. Johan Kristoffersson tog även tog hem Motorshowen på Jernvallens VM-arena som Sandvikens MK arrangerade i vintras. Under rallysäsongen har sedan etablerade förare som Per-Gunnar, PG, Andersson, Fredrik Åhlin och allra senast Mattias Ekström tillkommit.
– Men det är inte bara i R5-klassen som mästerskapet blommat ut, utan även i de andra klasserna, säger Lars Mattsson, ordförande för MAS, Motorarrangörer i Sverige, och fortsätter. – Från motorarrangörernas sida vill vi även framhålla satsningen på våra juniorer som är nationalsportens framtid. Totalt är det 13 SM-arrangörer inom rally som samverkar, varav Sandvikens MK är en.
Mattsson berättar vidare att MAS har ambitionen att attrahera fler biltillverkare, generalagenter, att officiellt delta i Rally-SM när mästerskapet utvecklas såväl tävlingsmässigt som kommersiellt. I år har Volkswagen-Bauhaus gjort en ambitiös satsning med världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson, som slutade med en andraplats i R5-klassen.
Det är en klass som annars domineras av Skoda sett till deltagande ekipage i årets Rally-SM. Men det finns ytterligare bilmärken, Ford, Citroën, Peugeot, Hyundai och malaysiska Proton som har tävlingsbilar enligt R5-reglementet. Flera märken, som Opel, har visat intresse för klassen.
En stor nyhet i nästa års Rally-SM är den ”Super-Rally-Weekend” som uppstår 26-27 samt 28 juni när SM-veckans Rallysprint i Halmstad läggs direkt efter SM-deltävlingen i Skillingaryd.
– Vi har jobbat hårt för detta, nu får vi ett win-win-win-win-förhållande för tävlande, publik, funktionärsstab samt RF:s och SVT:s samarbete kring SM-veckan. I och med upplägg kan vi få ett superstartfält, säger Lars Mattsson.
Caj Abrahamsson/Läsartext
Tävlingskalender Rally-SM 2020
31 jan–1 feb, Sandviken
28–29 feb, Vännäs
22–23 maj, South Swedish Rally
26–27 juni, Skillingaryd (28 juni arrangeras SM i rallysprint i Halmstad)
14–15 aug, Hässleholm
5–6 sep, Linköping

Publicerat i 2018: